Jag är en långdistanslöpare från Helsingfors. Mina huvudsträckor är 5000m och 10 000m och mitt mål är att vara med i de Olympiska spelen år 2016 i Rio de Janeiro. Där tänker jag springa fortare än någonsin förr. Vid sidan om löpning studerar jag på Hanken Svenska Handelshögskolan.


onsdag 2 januari 2013

Ett år av förändringar


År 2012 var för mig mycket händelserikt. Exakt ett år sedan, var jag på ett fyra veckor långt träningsläger i Syd-Afrika. Lägret var super på alla vis! Träningen flöt och jag fick njuta av värmen. Fast jag hade alldeles för mycket mängd i mitt träningsprogram, fungerade löpningen.

Jag inledde min hallsäsong i slutet av januari. Jag sprang två rekord, även om benen inte kändes helt bra. Jag fortsatte med några tävlingar, men tränade på som en galning och studerade. Jag insåg inte då, att jag gick upp i varv. Sömnbristen var enormt hög och i slutet av februari, då jag skulle tävla mina sista inomhus tävlingar var jag otroligt trött. Jag bara väntade att avsluta den minimala tävlingssäsongen, som i själva verket var en lättare period för mig träningsmässigt. Jag var besatt av träningsmängd och ville bara köra på med träningen. Tävlingarna var tunga för psyket. Under hallsäsongen gjorde jag ändå två rekord och sprang silver på U23-FM på 3000m.

Direkt efter tävlingssäsongen åkte jag till Teneriffa, där jag körde ett stenhårt två veckor långt läger. Efter en vecka var jag färdig. Skulle inte ha orkat träna, men tränade ändå. Det grymma med det här var att jag hade vant mig med den eviga tröttheten och ”täysijumin” som jag var i, så jag hade glömt hur det kändes att springa lätt. Efter Teneriffa var jag till Vasa och skriva tenter. Där efter åkte jag till Portugal på mitt sista läger. Jag var motiverad, eftersom utomhussäsongen började närma sig. Orolig var jag ändå av min egen hälsa.

Portugal lägret var också alldeles för hårt. Den skulle inte ha varit det, om jag skulle ha hållit mina lätta dagar veckor lätta, men då man är besatt med träningen, är det svårt att hålla vilodagar och korta länkar. Felet är mitt eget och ingen annans. Jag tränade för fel orsaker. Sista veckan i Portugal var jag ”surprise surprise” trött som fan.

Ninna min goda vän, mötte mig på en av Portugals härliga sandvägar och undrade varför jag satt under min träning. Jag svarade att jag var trött och jag hade en vilopaus. Hon förundrade stort över situationen, eftersom hon vet att jag inte sitter under vilan som är mellan dragen. Någonsin. Jag håller igång och koncentrerar mig inför nästa drag. Nu orkade jag helt enkelt inte.

Efter lägret blev jag sjuk. Jag hade 6 dagar på mig att bli frisk inför FM-halvmaran. De löjliga 5-6km:s joggingrundorna som jag gjorde två dagar före tävlingen, var rena plågan. Pulsen var skyhög, benen tegelstenar och huvudet helt tomt. Hur skulle jag orka springa 21km hårt?

Mellan Portugal och FM-halvmaran skulle jag åka upp till Vasa för att skriva tenter, men jag orkade inte ens gå upp för trapporna, så jag stannade hos Sebu. Jag sov och vilade den tiden. Och försökte hålla igång med träningen. Den veckan sprang jag kanske 40km före tävlingen. På lägren körde jag 140-180km i veckan.

Dagen före FM-halvmaran körde vi upp till Kuopio med Sebu. Han hjälpte mig så mycket och jag är så tacksam, att han kom med. Jag sprang trea i tävlingen. Det var min första FM- medalj i vuxnas serie. Jag kan inte förstå hur jag lyckades med det.  Jag tror jag sprang med viljesstyrka.

Efter halvmaran återhämtade jag mig aldrig. Jag trodde jag var återhämtad, men det var jag inte. När jag väl fick inbjudan till de nordiska mästerskapen på 10 000m, var jag taggad. Där skulle jag visa, vad jag går för. Jag hade tränat stenhårt sedan december, så nu var det dags att visa min kondition. Tyvärr, gick det inte så. Under tävlingen gav min kropp efter. Jag sprang 7.5km med smärtor i magen och högra vaden. Därefter avbröt jag. Mitt mål var så mycket mera…

Den tävlingen skakade om mig. Nu gick det inte mera att psyka till ett gott resultat, nu sade kroppen fysiskt emot. Jag insåg situtationen. Min kropp var trött och den tröttheten går inte bort med några dagars vila. Jag tog en två veckor lång träningsperiod, även om planen i första hand var att jag skulle fortsätta min tävlingssäsong. Jag tränade, men det gick inget vidare. Benen kändes som tegelstenar och tron på mig själv var bort blåst. Viljan att springa hårt och lyckas före mig framåt. Jag kunde inte tro, att inte träningen skulle ha bärt frukt. Jag borde ha haft totalvila i några veckor. Minst.

I slutet av maj hade jag samlat ihop mig själv psyksikt, men sedan blev min vänstra fot inflammerad. Det varade i 3.5månad.  Jag sprang rekord på 1500m, fick brons på U 23- FM på 5000m, men andra nämnvärda noteringar finns inte. Sommaren var tung, eftersom jag inte nådde upp till mina mål, men jag klarade mig ändå. Jag är ändå tacksam över sommaren, eftersom jag lärde mig mera än någonsin förut av mig själv och min kropp. Jag gjorde så stora misstag inom träningen, och ändå gick jag inte helt sönder.

Tack vare mina nära och kära klarade jag igenom sommaren. Sebu var mitt största stöd. Min dåvarande tränare är jag också mycket tacksam till, eftersom han orkade med mig. Min pappa hjälpte mig också massor. En ny bekantskap, som fick mig att delta ännu till Kaleva Spelen var Alexander Stubb. Han motiverade mig att fortsätta, men det viktigaste han gjorde var att han påminde mig varför jag springer eller varför man egentligen springer. Man springer för att det är roligt. Inte för att man måst. Tack vare honom fick jag glädjen tillbaka till löpningen och från den stunden har löpningen börjat rulla och jag har gjort det med glädje.

Efter Kaleva Spelen sprang jag för nöje Midnight run och blev tvåa. Därefter drog jag ännu en bantia, men det var för mycket för min inflammerade fot. Jag totalvilade i en vecka och efter det gjorde jag alternativ träning i två veckor. Det var början till min nya period.

I en vecka var jag tröttare en någonsin förut. Jag trodde jag hade nått trötthetsgränsen efter Portugal lägret, men nu såg jag svart varje gång jag steg upp och orkade knappt gå. Det var skrämmande. Kunde inte förstå hur jag hade låtit det gå så långt.

Efter det började kroppen återhämta sig. Mina krafter började komma tillbaka och den försäkrade flytten tillbaka till Helsingfors var en stor lättnad. Jag behövde inte mera pendla mellan Vasa och Helsingfors. (Mina vänner i Vasa saknar jag ändå massor.) Jag flyttade ihop med Sebu, bytte skola till Helsingfors Hanken och bytte i samma väva tränare till Kirsi Valasti.
Jag började ha en ordning igen. Jag började träna försiktigt, så att foten skulle hållas hel.

Nu tränar jag annorlunda och det känns bra. Jag är 100ggr klokare än för ett år sedan och 100ggr mera, en bättre idrottare än för ett år sedan. Nu vågar jag vila bättre än förut. Jag vågar exempelvis ibland redan cykla istället för att löpa, om foten känns dålig. Jag har nu 5 månader på mig att komma i top skick. Det räcker för mig. Jag väntar på sommaren, men njuter med fulla muggar av träningarna.
Nyårsloppet som jag deltog i var förresten rena drömmen. Jag sprang tvåa efter Johanna Kykyri. Jag är mera än nöjd och det var hur kul som helst. Tävlingen var mycket liten, men det var så roligt när människorna var så intresserade och glada.  Dessutom hann vi snacka med Johanna under upp- och nervärmingen, vilket var kul. Det är så fint att hon är i skick efter sina skador. Jag tror hon kommer att springa under kvalgränsen till VM-maran. Tsemppiä Johanna!

En bättre nyårsafton, kunde jag inte alltså ha haft. Tack vare Sebus familj kunde jag delta och förbereda mig normalt inför tävlingen. Tack Anki! :)

Det här året blir bra. Det vet jag nu redan.


Gott nytt år allesammans! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar