Jag är en långdistanslöpare från Helsingfors. Mina huvudsträckor är 5000m och 10 000m och mitt mål är att vara med i de Olympiska spelen år 2016 i Rio de Janeiro. Där tänker jag springa fortare än någonsin förr. Vid sidan om löpning studerar jag på Hanken Svenska Handelshögskolan.


tisdag 26 februari 2013

Jag älskar löpning


Tänään juoksu tuntui ensimmäistä kertaa 2.5 viikkoon hyvältä! Onhan askel rullannut, mutta Noro-virus heikensi oloani melkoisesti. Kun sitten vihdoin pääsin taas juoksemaan, alkoi sydämessä ajottain tuntua oudolta. En sanoisi suoranaista kipua, mutta tunne oli todella epämielyttävä. Siitä seurasi taas lääkräinkäynti ja pientä lepoa. Eilen juoksin kevyen 10km:n aamulenkin ja illlalla 7km+  5x100m, jotka tuntuivat hyviltä. Sydämessä ei tuntunut lainkaan ja sykkeet pysyivät melkein normaaleissa lukemissa.

Tänään aamulla sykkeet olivat täysin normaalit, mutta lauantain puntti oli vetänyt jalat aika jumiin, joten toisen lonkan ja reiden kanssa oli pientä ongelmaa. Kävely ei onnistunut, mutta juoksu toimi. Illan kova treeni tuntui kuitenkin hyvältä. Verkassa sykkeet olivat alhaalla ja askel rullasi hyvin. Reisikin oli antanut hieman periksi, kiitos Sebun tennispallo- viritelmän. Se on oiva hieroma väline. 

Päivän kovan treenin kruunasi minun esikuvani sekä valmentajani Kirsi Valasti. Hän seurasi askellustani, sykettäni ja väliaikojani. Treeni meni juuri, miten pitikin. Tonneja juoksin yhteensä 5 kappaletta ulkona, 90 sekunnin palautuksella. Juoksin 3.48-3.28 vauhtia. Toiseen suuntaan oli vastatuulta, mutta se ei haittanut. Olen erittäin tyytyväinen päivän treenin, koska se pysyi aisoissa. Kirsin läsnäolo antoi kyllä hirmu paljon. Hän näytti vielä erittäin hyvän venytysliikkeen, juuri minun ongelma-alueelle. Joten jatkossa voin myös venytellä kyseistä paikaa enkä aina riehua tenninpallojen kanssa.

Nyt Olli tulee hieromaan reiden auki, jotta se ei menisi enää enemmän jumiin. Tänään on ollut erittäin hyvä päivä. Koulussakin oli kivaa! Esitelmä Krisun kanssa meni myös hyvin. 


Haha, tästä tuli ylipositiivinen teksti. Huomenna 16km kevyt, koulu-juttuja ja HJK:n peli. Jiippi! :)

torsdag 21 februari 2013

13km kevyt. Not.


Päivän 13km piti tuntua kevyeltä, mutta ei. Askel oli kilometrin jälkeen todella väsyneen tuntuista ja päässäkin heitti. Uskon kuitenkin etten enää ole kipeä, vain tämä lenkki oli huonon tuntuinen eri syistä. Nukuin todella huonosti ja sen takia aamupalakaan ei maistunut. Lenkin jälkeen maistui kuitenkin ruoka ja nyt saan levätä, joten uskon ettei mitään sen kummempaa vaivaa ole.
Onneksi sain sattumalta seuraa Jussilta hetken verran. Oli mukavaa kuunnella jotain muuta kun omaa raskasta askelta. Keskivauhti tällä lenkillä oli 5.18min/km ja keskisyke oli 144. Lopussa syke oli liian korkea vauhtiin nähden, mutta olisin jäätynyt, jos olisin hiljentänyt vauhtia. Illalla minulla on keskivartalo-jumppa, joten eiköhän juoksu tunnu jo paljon paremmalta huomenna.

Minä inhoan, kun tunnen itseni kömpelöksi ja hitaaksi. Nämä lenkit vahvistavat vain sitä tunnetta. Minua melkein hävetti juostessa, kun juoksu tuntui niin naurettavan rankalta ja siltä se varmasti näyttikin. Hohho.

tisdag 19 februari 2013

Terve

Aamupäivän harjoitus meni kohtalaisesti. Se oli lyhyt, mutta sain oikean tuntuman jalkoihin. Harjoituksen idea oli vain saada hieman tuntumaa taas juoksuun. Juoksin 7km noin 35minuuttiin, eli perus lenkki. Huomenna juoksen vielä vain pari samanlaista kevyttä lenkkiä ja sitten aloitamme taas tekemään kunnon treenejä huhtikuun loppuun asti, jolloin juoksen SM-maanteillä 21.1km. Olen intoa täynnä! 

Näin jälkikäteen, minun sairastelu tuli melko hyvään paikkaan. Vaikka SM-hallit jäi, pieni tauko teki minulle hyvää. Plantaari oli alkanut vaivaamaan melko rajusti ja olin aloittanut tekemään treenit ehkä hieman liian vakavasti ja kovaa. Sairastelun myötä sain pienen hengähdystauon psyykkisesti ja fyysisesti. Ehdin hetkeksi pysähtyä ja miettiä minun juoksutilannetta ja muuta elämää. Tauot ja levot ovat minulle niitä haastavimpia asioista urheilussa, mutta myös sen takia en ole vielä huipulla. Sinne aion kuitenkin päästä.

En ole ennen voinut näin hyvin helmikuussa ja kesäänkin on vielä aikaa, joten minä uskon, että kesästä tulee hyvä. Pieni flunssa tai mikä minua nyt tässä on vaivannut, oli pientä. Pääasia on, että jalat ja pää ovat ehjät. Ja ne ovat. Kiitos! :)

lördag 16 februari 2013

Spekulointi loppu

Viikko on mennyt sairastellessa. Olen normaalisti vain päivän kuumeessa ja sen jälkeen kaikki on hyvin. Tällä kertaa meni toisin. Olen vain odottanut ja levännyt ja odottanut hyvän olon tuloa, mutta se ei ole tullut.

Lähdin sitten tänään aamupäivällä verryttelemään ja tunnustelemaan kehoa, huomisia SM-halleja varten. Olen psyykkanyt itseni aika hyvään kisafiilikseen, vaikka valmistautumiset ovat menneet aivan läskiksi, mutta kuntoni on tällä hetkellä hyvä, joten mahdollisuus juosta kovaa ei ole kokonaan poissuljettu.

Tänään ymmärsin kuitenkin tilanteen. 5.5km:n verkka oli järkyttävä ja jalat olivat todella raskaat. Se oli vielä ihan normaalia, mutta kun 4x150m:n rullauksien aikana tulee vatsanesteet ylös, ymmärrän ettei kaikki ole ihan kohdillaan. Niiden jälkeen piti vielä juosta kotiin ja loppuverkan jälkeen tapahtui sama juttu. Tämän harjoituksen tarkoitus ei ollut kerätä happoja, vain herätellä kehoa. Joten tuon perusteella kuvaan itseni kipeäksi ja jätän todella haikein mielin SM-hallit tänä vuonna. 3000m juoksen seuraavan kerran toukokuussa.

 Nyt laitan kuitenkin kaikki energiat tervehtymiseen ja sen jälkeen nokka kohti seuraavaa tavotetta, eli SM-maanteitä. SM-maantie on 21.1km pitkä, eli puolimaraton, joka juostaan huhtikuussa. Odotan jo kisaa nyt ja toivon todella, että olosuhteet ovat tänä vuonna hieman paremmat kun viime vuoden hyytävässä -3 säässä.

Hyviä treenejä ja kisoja kaikille! Toivottavasti kaikilla on oikein mukava viikonloppu! Minä yritän myös nauttia levosta ja niin pois päin. :)

Vähän päälle 2kk aikaa päästä huippu puolimara kuntoon. Aikaa ei ole paljon, joten nyt en todellakaan aio ottaa mitään riskiä juosta kipeänä.

onsdag 13 februari 2013

Viikon haaste


Viikon haaste on juosta ennätys aivan erilaisella valmistautumisella.

Viikon harjoitusohjelma ja ajatuksia sen ympärillä:

Ma: suuniteltu LEPO, mutta huono olo. Ehkä la:n kisa painaa vielä...?

Ti : 4km kevyt,  sairastuminen, väsymys, kisaväsymys, stressi, jokin muu? Lopetan lenkin etuajassa ja jätän iltatreenin väliin.

Ke:7km kevyt verkka+ 10 min keskivartalo, okei. näin paljon ei saisi pyöryttää kevyellä aamuverkalla. miksi jalat ovat näin raskaat? en kai minä ole lihonut? olenko levännyt liikaa? olenko kipeä? 

Ainoa järkevä vastaus on, että olen kipeä. Nuhainen ja uupunut olo ovat minun ainoat todisteet sairastumisesta sekä tänään illalla huomasin pientä lämpöä. Nyt päätettiin Kirsin kanssa, että lepään kunnes tunnen itseni 100% terveeksi. 

Loppuviikosta tulee mielenkiintoinen. Otan päivän kerrallaan ja toivon koko sydämeni pohajasta, että olen kunnossa sunnuntaina. Minä olen rakentanut kuntoani syyskuusta lähtien. Jos pidän yhden kevyen viikon, minun kuntoni ei romahda. Minun kehoni pitää vain olla terve. Jos kehoni ei ole terve lauantaina, en juokse sunnuntaina. Jos on, juoksen ennätyksen sunnuntaina. Pitäkää minulle peukkuja! :)

To: ?
Pe: ?
La?
Su: SM-hallit, 3000m.

Yleensä kilpailuviikkona juoksen n. 90-120km. Siihen kuuluu yksi kova harjoitus, toinen kilpailua valmistava harjoitus ja sitten loppuviikossa on kilpailu. Tämän lisäksi teen kevyttä jumppaa ja liikkuvuutta. Näillä eväillä olen juossut hyviä ja huonoja kisoja. 

Tämänkaltaista valmistautumista en ole ikinä tehnyt, joten saa nähdä mitä tästä tulee. Minä uskon vahvasti, että pystyn juoksemaan kovaa sunnuntaina. 

Minun tavoite on juosta ennätys. Mikään muu tulos ei ole hyväksyttävä. 

fredag 8 februari 2013

Öppna inomhus DM, Botniahallen

Hejsan,

idag springer jag 3000m i Vasa kl 15.10. Kom gärna och kolla om det alls intresserar.

Jag är super taggad och det blir härligt att få springa på en 400m:s bana.

Tack Vasa och lycka till alla som tävlar idag! :)

måndag 4 februari 2013

Ninan harjoitustalvi

Tänä vuonna teen "SandraErikssonit". Jään Suomeen koko talveksi treenaamaan. Uskon, että tämä on minulle paras mahdollinen vaihtoehto. Olen suorittaja, joten otan paineita koulusta. Jos olen n 2kk leirillä, koulunkäynti on haastavaa. Nyt harjoittelen hyvin laadukkaasti. Laadun takaa minun motivaatio, Kirsi Valasti sekä Sebu, joka on ammatikseen jalkapalloilija.

Aurinkoa ja juoksuystäviä kaipaan, mutta jos haluan joskus valmistua ja saada onnistumisen tunnetta muualta kuin juoksustakin, niin näin on hyvä. Minä teen juuri, mitä Kirsi sanoo ja minun harjoitukset eivät menee määrällisesti överiksi, kun harjoittelen melko paljon yksin. Kun on leireillä, hyvä juoksuseura innostaa ja välillä sitten unohtaa miten tärkeätä on pysytellä omassa vauhdissa ja ohjelmassa. Se on yksi minun heikkouksista. Tämä on turvallinen keino minulle. En tarvitse poiketa arkirutiineista ja en tarvitse  tehdä lisätehtäviä koulun kannalta.

Treeni, ravinto ja lepo sekä muu elämä on nyt balanssisa. Miksi tehdä siitä vaikempaa?