Jag är en långdistanslöpare från Helsingfors. Mina huvudsträckor är 5000m och 10 000m och mitt mål är att vara med i de Olympiska spelen år 2016 i Rio de Janeiro. Där tänker jag springa fortare än någonsin förr. Vid sidan om löpning studerar jag på Hanken Svenska Handelshögskolan.


torsdag 30 juni 2011

Frustrerad

Dethär är planen.

05.00 start till flyget.
07.00 flyg mot Köpenhamn, byte där pga. jag hittade inte bättre flyg då jag sökte. Jag hatar mig själv nu för det.
12.45 Helsingfors. Sedan borde jag åka till Jämsä. Jag skulle så hjärtans gärna bara få skjuts dit, och inte börja härja med tåg o bussar. Jag skulle vara framme 17.00 med bussar och tåg. Om jag är n trött hur kan jag vara pigg i morgon då?


30.6.2011

Grattis Mimmi på födelsedagen! :)

Jag är så trött nu. Helt otroligt. Mår bra, men nu är jag bara fysiskt trött. Sov nog ganska gott. Idag skall jag köra lite snabbhet och sedan en kort lugn länk. 17.30 måste vi redan åka på showen.
Imorgon skall vi åka till flygfältet typ kl.05.00. Great...

onsdag 29 juni 2011


Kilpailu ohi ja  nyt olen menossa Pariisiin tapaamaan Isabellaa. Se on kiva juttu se, mutta kyllä nuo kilpailut hieman mietityttää. Sain hyvän idean tuossa kun katselin kotilentoani. Minun pitää vaihtaa Kööpenhaminassa, mutta sehän vasta olisi kätevää jos siellä olisi kilpailu. Aion heti katsoa kilpailuja siellä tai puhua Facebookin kautta parin tanskalaiskestävyysjuoksijan kanssa. Ei minulla nyt voi olla noin hyvä tuuri, mutta ainahan sitä voi toivoa.  Siirtäisin vain Kööpenhamina – Hki päivällä tai parilla. Kai sellainen onnistuu?

Jos siellä olisi 5000m… Olenpa minä tyhmä. 1% mahdollisuus että juuri la tai su olisi 5000m kilpailu siellä jossain Kööpenhaminan lähellä. Minä toivon vielä kun elän epätiedossa.

Aloin miettimään hieman minun viime viikon harjoitteluita. Vaikken ole juossut, olen harjoitellut määrällisesti aika kovaa sekä olen lisäillyt hieman lyhyitä kovia sinne sun tänne. Nyt aion harjoitella niin, että pääsen herkkään kuntoon. En halua ikinä juosta noin huonoa juoksua. Se tuntui huonolta jo heti alusta ja aikakin oli oikea jumbo aika.  Joskus näin…

En juokse 5000m, 3000m it is! :)

tisdag 28 juni 2011

Kisa fiilikset

Nyt on 5000m juostu ja fiilis katossa, NOT!

No niin. Huonommin olisi voinut käydä. Kiitos jalka ettet krampannut ja että olet nyt kunnossa. Tästä vain ylöspäin! Aikani oli aivan pohja noteeraus, mutta nyt minun pitää muistaa se etten ole juossut kuin yhden huonon ratatreenin ja yhden 2000m ennen tätä kilpailua. Eli ok meni. Miten voin kirjoittaa näin positiivisesti kun tuo oli ainoa mahdollisuus minulle alittaa nuorten EM raja 5000m...

Nyt alkakoot taas normaali harjoitus joka siis on pääsoin juoksua. YES! Ajattelin toki vesijuosta välillä jotta muistan miten kivaa sitä on tehdä kun ei ole pakko. :)

Lauantaina Jämsän 3000m tai joku muu kilpailu. Heheh...

söndag 26 juni 2011

Allting är i bitar

Hur kan man kunna koncentrera sig i löpning när resten av livet är ett kaos. Hur kan jag hitta krafter för att kunna löpa ett bra lopp i Sverige om två dagar? Det började på tisdag och idag var det höjden. Jag är så trött.

Jag älskar och saknar dig Lari men hatar att veckoslutet slutade så som det slutade. Ses om 2 månader.

Jag måste glömma allt nu för två dagar.

HURTS-SUNDAY

http://www.youtube.com/watch?v=nqaWZRVXVrs

onsdag 22 juni 2011

22.6.2011

Jag vet ingen annan vars humör går lika mycket upp och ner som mitt eget. Det är otroligt! Idag är det dock en bra dag. Gårdagen omvandlades till en helt ok dag, när Pappa kom till Hangö. Pappa är bäst.

Ja och förstås det fina med gårdagen var ju att jag kunde löpa smärtfritt. Benet känns idag också riktigt bra. Var och springa en lätt 10km morgonlänk. Det var otroligt skönt. Lite ovant, men jag tror det känns totalt normalt inom några veckor. Jag älskar att springa.

Ikväll kommer Lari till Finland. Hurra! Jag skall åka efter honom från flygfältet. Äntligen får jag göra lite morgonmål och såndant till honom. Jag älskat att laga mat och pyssla för någon som Lari. Han uppskattar det. Jag gjorde igår en Quische som jag skall ta med. Det blir lixom lite kvällsmat. Jag skulle allra hellst komma tillbaka till Hangö med honom, men knappast vill han komma hit då han endast är i Finland i några dagar. 

Jag kan inte fatta att jag skall tävla nästa tisdag i Solletuna Gp. Det blir intressant. Skönt att inte i allafall förvänta sig något. Borde typ löpa med normala skor och inte spikskor. Hahah. 

Nu skall jag på fotvård och därefter kolla lite i Hangös klädbutiker. Här finns ett otroligt urval. Kvalité före kvantitet är grejen här! :)

P.S Kimmo är den bästa tränaren. Jag har ringt till honom typ 5 ggr per dag gråtande, skrattande, skrikande etc. och ÄNDÅ har han messat och frågat att hur går det eller dylikt. Hur kan han verkligen orka med mig? Helt otroligt att han har så bra nerver. Det är få som kan hantera mig som han gör. Tack!

tisdag 21 juni 2011

21.6

jee, fick min fot i rätt ställning idag. jag tror det går nu mot bättre. annars e jag väldigt missnöjd med mig själv.

roligt att lari kommer imorgon. cant wait! ikväll skall jag på spinning och sedan löpa på. därefter fa på bio och sedan gå efter pappa. det känns som om jag inte har någon kontroll över mig själv...

måndag 20 juni 2011

20.6.2012

Den hårda träningen gick mycket bra. Jag hade så mycket aggressioner, så gick det lixom ännu bättre. Passet blev ganska långt, men foten känns bra. Det finns ingen smärta, det känns bara att någon muskel i högra foten inte fungerar. Som om jag skulle ha hela tygden på fotens inre sida. I varje fall. Hangös gym är jag riktigt nöjd med. Deras cross- trainers klarade av den hårda träningen utan några underliga ljud eller knakande. En poäng för Steel Studio!

Kvällens träning blir ett lugnt pass. Helt skönt.

Jag har gett upp hoppet att benet skall bli bra inom kort. Men jag har inte gett upp hoppet av att jag skall löpa fort då det gäller. Det skall jag. Detta sparar mina ben. Det gör bra för mina ben att hålla 1-2veckors löppaus. Jag sprang ju faktist igår. Men jag menar, att jag håller paus från 120-130 km veckor.

Det viktiga är nu, att benet blir bra. Förr eller senare. Nu borde jag försöka njuta av att jag hade en lyckad och EFFEKTIV tränining och att benet känns bra.

Imorgon blir det igen en löpträning. Hoppas hoppas hoppas hoppas hoppas hoppas hoppas det skulle kännas normalt.

fredag 17 juni 2011

fredagen den 17.6.2011

Även om jag inte löpt idag, har jag nu en helt bra känsla. Jag är nog ledsen att jag inte kan vara på Christines sommar stuga, men jag åker i morgon bitti. Jippii!

På morgonen simmade jag 1h + vatten- löpte i 30min. Nu på kvällen hade jag ett hårt cyklingpass som varade 1.5h. Därefter gjorde jag min kära överkropps- jumppa. Jag är rätt så trött i kroppen. Skönt.

Min plan för i morgon:

7.30-9.30 träning
10.00 frukost
--> Barösund!

Vila resten av dagen.

torsdag 16 juni 2011

snälla fot

Jag börjar bli trött på krampen, som skulle gå om på några dagar. Det har gått nu 5 dagar. Har då varit på en massa behandlingar. Det tråkigaste är ju att jag inte får löpa, men en sak som tynger mycket är nu det att jag kan inte fara i morgon till min väns sommarstuga. Jag har väntat på det i många veckor. Det skulle ha varit okay att fara, om jag kunde träna normalt, men eftersom jag inte kunnat göra det och kommer inte att göra det på veckoslutet heller, måste jag stanna fredag natt hemma, träna 2 gånger på lördag, och sedan först åka iväg. Jag skulle ju också åka till Hangö på söndag. Hur kan jag göra det, då det finns typ ett fjuttigt gym där var man kan träna och ingen simhall. Snälla fot, var bra i morgon, skulle jag kunna exempelvis löpa imorgon kväll en max 8km länk och göra annat på morgonen och sedan på lördag kunna göra löpa ena och vattenlöpa den andra. Det skulle vara underbart. Sedan på söndag skulle jag dra en kort länk på morgonen och sedan i Hangö en lång. Då skulle min vecka vara räddad. Varför skall jag nu plötsligt ha en massa program just nu när jag verkligen borde hållas hemma...?

Happy day!

Idag började dagen rätt bra. Jag vaknade kring kl 7.00 hos mamma på Petersgatan i Helsingfors. Mamma såg så fräsch ut i sin lime-färgade silkesklänning och solbrända hud. Tur att jag har bra gener! haha. Efter en kopp kaffe åkte jag iväg till Esbovikens simhall. Där märkte jag att simhallen var reserverad för tävlingssimmare. Men som tur kom min gamla tränare emot och sa att jag kan bra hoppa i bassängen. Så snällt! Det var det roligaste simpasset på länge! Där bland mina gamla träningskompisar och en del nya och förstås mina gamla tränare. Alltså hur bra kan en återhämtade 1h:s simning bli? En egen 50m bana och gamla träningskompisar runt omkring.

Den andra goda nyheten är att läkaren ringde och sa att jag bara har en kramp i vaden, inget annat! HURRAAAAAA!!!! Snart skall jag på LPG-behandling och sedan lunch med pappa och sedan igen på en annan behandling och därefter och träna. Det här är en verkligen bra dag. Eftermiddagens träning kommer att vara väldigt tråkig... Men de är ok, för jag är tacksam att jag får överhuvudtaget träna.

onsdag 15 juni 2011

15.6

Tänään kirjoitin tentin. Se meni ihan hyvin.

Tänään kävin vesijuoksemassa 60min. Se meni hyvin.

Tänään kävin lääkärissä. Se meni miten meni. 

Hyvää oli, että vika löytyi. Huonoa että sieltä löytyi pieni repeämä ja lihaskramppi. Lihaskramppia toivoin. Repeämää en. Onneksi vain lievä. Parissa päivässä pitäisi olla kunnossa. Nyt otan vain niin varovasti. Olen vaikka 1 viikon juoksematta, vaikka lääkäri sanoo että huomenna voit juosta. Minä tunnustelen. Onneski vesijuoksussa ja pyöärilyssä ei tunnu lainkaan. 
Vesijuoksin aamulla tunnin ja illalla on luvassa 1.5h pyöräily. Huomenna aamulla sitten vesijuoksua/pyöärilyä ja illalla samaa. Toinen kevyt päivä. Menen myös huomenna LPG-hoitoon ja toiseen fysikaaliseen. Katsoo muita lihaksia, kun olen nyt varmasti kävellyt ihan väärin viimeset 5 päivää.

Perjantaina olisi luvassa kevyt ja kova harjoitus. Sen teen varmasti pyörällä. 

Toinen ikävä juttu on nyt se, että olin menossa ystävieni kanssa mökille. Nyt kun en voi juosta, en tiedä miten ihmeessä voin mennä sinne. :( Enkä Hankoon. Yksi vaihtoehto on vuokrata pyörä tai sitten menen vaikkapa lauantai-sunnuntai sinne. Lauantaina vetäisin parit treenit ennen lähtöä. Ja sitten sunnuntaina kahdet kun tulen kotiin. Vaikkapa kl 15.00 ja 20.00. Se on vielä ihan ok.

Nyt toivon että jalka paranisi. Tämä tuli muuten hyvään ajankohtaan. Olen juossut aikamoisia määriä viimeiset 1.5kuukautta. Niin yhden viikon korvaavat (Kimmo sanoo: muut kehittävät harjoitukset) tekee kyllä terää. 

tisdag 14 juni 2011

14.6.2011

Kävin tänään uimassa Espoonlahden uimahallissa. Oli kyllä niin mukavaa! Vanhat muistot tulivat mieleen. Niitä ratoja olen kyllä vetäynyt varmaan miljoona kertaa edestakasin. Tänään tosin vain 3km. Oli todella ihanaa, kun käytössä oli melkein oma 50m rata. Uin 1500m, potkin 800m ja sitten 700m uintia. Ei hirveän mielikuvituksellista, mutta teki vain mieli uida taukoamatta. Keskivartalo- jumpan tein niin kuin ennen vanhaan katsomon yläpuolella. Käsiä pyöritellessä huomasin, että kädet eivät ole niin liikkuvat kuin ennen. Rutisi vain kun pyörittelin niitä.

Jalat tuntuvat hyvältä.

måndag 13 juni 2011

haha..

Tosiaan, kirjotin paavo Nurmi. Tarkoitin Lasse Viréniä...

Niin. Tänään oli sitten jalkojen toinen täsyilepo. Huomenna vesijuoksu kehiin. Tänään harjoittelin kaksi kertaa. Oikein hyviä harjoitukisa molemmat. Jalkani todella tarvitsivat lepoa. Sen huomasin tänään.

Nyt on vahvempi olo jo, mutta tuntuu kun nousen päkijöille.

nati nati

13.6.2011

Eilen oli lepopäivä pitkän lenkin sijaan. Pää kesti sen juuri ja juuri. Tänään pysytn kävelemään. Kimmo suositteli toista lepopäivää. Kai mun on pakko pitää sellanen. Rakas jalka, olisi niin kiva jos loppettaisit kramppaamsen.

Meen tänään joogaamaan. Se on hyvä, staattisii ja venyttelyy. Sit teen kyl keskivartalo-jumpan nyt aamupäivällä. Jalat saa levätä.

9500m (11.6.2011)


On se kiva kun pohje alkaa kramppaa 9500m kohdalla. Kaadun, ajattelen Paavo Nurmea, nousen ylös ja yritän juosta, mutta jalka ei kestänyt. Pää sanoo, että juokse mutta jalka ei tahdo toimia. Asteita oli 33°, mutta olin juonut n. 4litraa ennen kisaa. Syöminen ei mennyt ihan putkeen. Tuo oli viimeinen kerta, kun syön noin huonosti ennen kisaa. Jos se olisi vaikkapa johtunut siitä, niin ei ainakaan toistu tuollainen.

Opin aivan valtavasti, mutta nyt en kyllä jaksa kirjottaa siitä. Toivottavasti huomenna pohje olisi normaali, kun nyt ei hyvältä tunnu…

Nyt kotiin, tai äidin luokse nukkumaan ja sitten toivottavasti ehjä yö.

torsdag 9 juni 2011

9.6.2011

Jag vaknar upp. Det verkar i benen. Jäklar. Sprang väl för hårt gårdagens träning med tanke på lördagens tävling.

Jag var trött, bestämde mig för att löpa kortare. Jag löpte längre. Det börjar bli en vana det här. Då jag är som tröttast, och bestämmer mig verkligen att löpa kortare, blir det alltid längre. Löpningen kändes bra. Korta lätta steg. Tittade inte ens på farten. Saktade ner, då det for under 5min/km. Länken var alltså bra.

Jag tänker inte göra någon övrekroppsjumppa idag. Det gjorde jag igår, gör i morgon och på söndag. Det får duga som veckans saldo.

Jag älskar löpning. Det är verkligen den bästa sporten. Idag lyssnade jag enbart på lugna sånger för att hålla tempot i styr. Medeltempot var väl 5.15.

Efter Portugal har jag haft ljuvligt mycket löpning. Typ 120km i veckan. <3

onsdag 8 juni 2011

8.6.2011

Hangö är underbart. Jag åkte igår till Hangö för att hälsa på Pappa och kolla in vad han har jobbat med de senaste 10 månaderna. Det blev helt otroligt snyggt! Alltså Hangös gamla brandstation har han omvandlat till Hangös 9 absolut snyggaste lägenheter. Hans föregående projekt blev nog nästan lika snyggt som detta, men tack vare brandhusets jugendstil och de höga rummen, vinner detta projekt "Hangös snygagste lägenheter a la Nina" :) Bra jobbat Pappa!

Nu borde han bara njuta av det han åstadkommit och vila lite förrän han börjar med nästa projekt. Bulevarden är ju redan på gång och dessutom har han "på lager" några hus och tomter i Hangö. Men jag tror hans arbetstagare och andra skall hålla ledigt, så detta betyder väl att han också måste ta det liiite lugnare i varje fall.

Hans vän Niklas var även i Hangö. Han, pappa, en annan vän till pappa, Merja och jag var sedan i Makasiini och äta. Urläckert! De kan nog sin sak. Vädret var helt fantastiskt, så vi kunde äta ute på en halvfull terass. För min del måste jag ta Skärgårdsbordet till förrätt och till huvudrätt deras lax. Fisk all the way! De andra matgästernas rätter såg och smakade också gott. Pappas leverportion var riktigt läcker. (smakade på alla komponenter) Vitlöksmoussen, var dock inte tillräckligt fluffig. Gaijins levermousse, är alltså ännu på plats nr. 1, fastän man inte riktigt kan i mitt tycke jämföra dessa pga. huvudingrediensen.

Niklas, pappas vän berättade lite om viner. Det är så trevligt med människor som kan om dessa. han valde ett riktigt gott vin till maten. Gewürztraminer hette druvan, sött och lätt tyckte jag. (jag som inte oftast gillar söta vita)
Jag skall absolut till Hangö så snabbt som möjligt. Det var så mysigt i Lyckebo.

Igår skrev jag Hanken Helsingfors- inträdesprovet. Haha, kunde typ inget... Tror jag i varje fall.

Nu skall jag på min förmiddagslänk! Solen skiner och benen mår bra! YES!

måndag 6 juni 2011

7.6.2011

4.41 eller 4.42 blev sluttiden igår. Jag är nöjd. Jag löpte ensam hela vägen o tog det riktigt stressfritt. Det var skoj.

Vaknade idag 05.00. For och springa 5.53. Haha. Jag tog hunden ut efter det, vilket gav mig en god chans att strecha samtidigt. Idag är det Hankens inträdesprov. Vad jag har stressat över är hur jag skall hinna med min långlänk idag, då jag skall till Hangö för att träffa pappa. Jag skulle ha hunnit nu på morgonen, men de skulle inte ha varit bra före inträdesprovet.

Nu mycket kaffe o frukost. Idag blir det en varm och fin dag. Jippii! :)

6.6.2011

Jag är så motiverad. Jag tänker träna ännu bättre. Jag tänker skippa allt det onödiga. Jag älskar att springa. Speciellt 25 varv runt planet. Det är galenskap, men jag har alltid varit lite galen. Sträckan är perfekt för mig. Jag är tacksam att benen är nu i skick. Jag önskar med hela mitt hjärta att jag kommer att känna igen smärtan om den kommer på nytt på besök. Gränsen mellan träningsverk eller verk av förstörda ben/muskler är "hiuksenhieno".

I varje fall. Idag skall jag löpa 1500m och på lördag 10 000m. Det här blir en rolig vecka! :)

Jag önskar jag kunde få ordentliga sponsorer tills vintern. Jag skulle så jätte gärna träna en månad i Syd- Afrika på julen och på våren 1.5mån i Portugal.

lördag 4 juni 2011

5.6.2011

Igår var det toppen! Startade dagen med en lugn ca. 7km länk. Benen var väldigt stela i början, men länken gjorde susen. Därefter var dagen hedrar till min styvsyster Mimmi, för hon blev student. Mimmi fick ett fint betyg och ett franska-stipendium och dessutom en prenumeration av HS. Inte illa flicka lilla!

Hon åker iväg till Paris för åtminstone några månader. Till skillnad av mig planerar hon inget. "She goes with flow." Det är fint och säkerligen helt skönt, men inte något för mig. På grund av löpning måste man ha rutiner, och detta gillar jag. Det mår jag bra av.

Mimmis fest var riktigt lyckad. Det ko säkert sammanlagt 60-70 gäster, vilket var passlit. Ingen större rusning eller så. Maten var urläcker. Detta år åt jag av allting. Det var roligt och mådde riktigt bra. Två senaste åren har jag inte kunnat äta  typ något på dessa fester.

Efter Mimmis fest körde jag iväg med mina vänner Christine och Amanda till Victor. Han hade en bra fest han också! Redbull som spons och DJ:s. Mycket mycket ungdomar och bekanta! Såååå kul!

Drack en massa redbulls hela kvällen, vilket var bra. Jag tänkte att jag kunde ta 2-3 cider, men det behövdes inte. Jag hade så jättekul, redan färdigt.

Jag mår så otroligt bra av att se vänner. Vänner är nog en av de finaste sakerna här i världen! Mina tjejer.. Utan dem skulle inte livet vara såhär roligt och bra!

torsdag 2 juni 2011

3.6.2011

God morgon.


Sover igen hela tiden helt uselt. Jag är hela tiden trött. Urk, jobbigt! Jag gr tidigt och läger mig men blir o rullar, sedan vaknar jag på morgonen typ 7.30, när jag kan bra vakna först kl. 9.00 om jag skulle vilja...

I varje fall. I morgon har Mimmi sin student fest här hemma. Det blir kul. En del av mina vänner kommer också se det är toppen. Både Mimmi och Elina har fina klänningar. Jag är även nöjd med min, som jag köpte från Paris i vår. Bra jag att jag köpte den då, fastän det kändes dumt då att köpa den.

Kan någon snälla ordna en 5000m tävling typ 22.6???

Gaijin

Nam. Det var gott! Pappa och jag var och äta alltså på Gaijin. Vi tog båda 10- rätters tasting menu, vilket visade sig vara väldigt bra. Anklever moussen och ribsen var våra favoriter. Lime- crémen som var till efterrätt tillsammans med Sake-blåbärs sorbé var också något otroligt.

Röda vinet jag drack hette Old Garden Mourvèdre 2008, Hewitson, Barossa Valley, Australia. Vinet passade mig perfekt för stunden. Jag ville just idag dricka något liknande. Jag har inte förut smakat på detta vin, men denna gång blev absolut inte den sista. Måste kolla Alkos listor... 


Restaurangvistelsen var väldigt angenäm. Den toppades av att Toni Björck kom gåendes från köket och kollade läget från bardisken. (I am a big fan of him!) Nästa restaurang besök blir nog till Farang! Det är ju hans "ykkösravintola."


Imorgon blir det drag- träning. Jippii! :) Jag var förresten med min gamla simkompis Peik idag på länk. Det var jättekul! Det kändes som om jag så honom senast igår, fastän det gått flera år. Det är roligt med sådana vänner. 



onsdag 1 juni 2011

What to do?

11.6 Martin kymppi tai Eläintarhan 5000m? Valinta on vaikea, koska juoksisin yhden 10000m hyvissä olosuhteissa ennen Ostravaa, mutta haluaisn myös juosta kaksi 5000m kesäkuussa. Tuo olisi ainoa viikonloppu jolloin voisin juosta 10000m, niin kaipa sinne on sitten pakko mennä. Pakko on väärä sana, mutta ymmärrätte mitä tarkoitan. 28.6 juoksen Solletuna GP:ssä 5000m, mutta olisi ihana päästä hieman kokeilemaan kisavauhtia ennen sitä. Voisin juosta vk-4km kisavauhtiin, haha.

Todella harmi ettei Suomessa järjestetä 5000m kisoja. Optimaalinen aika tuolle 50000m:lle olisi 18.6 ja 24.6 välissä. Mistä löydän kilpailun???